Notícies

Neix el Festival Zero, una aposta per espectacles de proximitat física amb el públic que interpel·len sobre noves formes de gaudir de les arts escèniques

05/02/2018

El Festival Zero neix amb la voluntat d’acostar als equipaments escènics que formen part de Teatres en Xarxa una programació d’espectacles que té com a eixos bàsics i definitoris la proximitat física entre intèrprets i públic per viure experiències gairebé immersives; i l’aposta per propostes no convencionals amb aforaments reduïts que es puguin viure i gaudir des d’espais diferents del pati de butaques. De fet, el nom del festival recull els paràmetres bàsics que el defineixen: “zero” en relació a l’eliminació de la distància entre intèrprets i públics, “zero” també com a símbol d’allò no convencional; “zero” perquè no busca un públic expert i entès sinó que - tot i que no l’exclou - persegueix un públic nou, no assidu a les propostes teatrals; i “zero” com a primera edició d’un projecte que parteix de zero.

Sota aquests paràmetres, la primera edició del Festival Zero acull una programació d’espectacles de diferents gèneres i llenguatges que durant tres mesos giraran pels espais escènics de Teatres en Xarxa. La programació incopora els espectacles AKA (Also Known As) de la Sala Flyhard; la proposta de dansa Conseqüències de la cia Moveo i l’espectacle Mi Gran Obra de David Espinosa. Així mateix, amb la voluntat de fomentar la implicació i participació del públic en el festival i fer especial incidència en la creació de públic, cada espai escènic organitza activitats complementàries a l’entorn del Festival Zero; com ara tallers, performances o sessions de dinamització prèvies i/o posteriors als espectacles.

La primera edició del Festival Zero es durà a terme des del 16 de febrer fins el 8 d’abril de 2018 als equipaments teatrals que formen part de Teatres en Xarxa: Teatres Despí de Sant Joan Despí, Teatre Núria Espert de Sant Andreu de la Barca, Teatre Municipal Cooperativa de Barberà del Vallès, Teatre Clavé de Tordera, Can Massallera de Sant Boi de Llobregat i Teatre Auditori de Llinars del Vallès. El Festival Zero està organitzat per Teatres en Xarxa i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

 

Acord amb FiraTàrrega

Sota el paraigües de donar visibilitat a textos contemporanis i/o propostes no convencionals que permetin la proximitat física amb el públic; i amb la voluntat d’acostar espectacles que sovint no tenen cabuda en les programacions habituals dels equipaments teatrals, en en si del Festival Zero també s’emmarca l’acord signat entre Teatres en Xarxa i FiraTàrrega, que comença a caminar el 2018 i que incorpora el compromís d’incloure una producció vinculda al Programa de Suport a la Creació de FiraTàrrega, de manera que l’espectacle comptarà amb una gira per diversos equipaments teatrals de la província de Barcelona. Seria el cas, en aquesta primera edició, de l’espectacle Conseqüències de la cia Moveo.

 

Teatres en Xarxa

El Festival Zero neix en el si de Teatres en Xarxa, una agrupació d’equipaments teatrals municipals que treballen i cooperen plegats de manera regular des del 2014. A banda de promoure i gestionar la gira de determinats espectacles, al 2018 inicien aquest nou projecte, el Festival Zero, que posa el focus en la creació de públic. Amb el Festival Zero, des de Teatres en Xarxa s’aposta per seguir explorant el relat de la intervenció de la perifèria en la centralitat, per posar en valor la descentralització com a eina de proximitat i de projectes de ciutat. En l’actualitat, formen part de Teatres en Xarxa els municipis de Barberà del Vallès, Sant Joan Despí, Sant Andreu de la Barca, Tordera, Sant Boi de Llobregat, El Vendrell i Llinars del Vallès.

 

[+] info: www.teatresenxarxa.cat/festivalzero